Welkom bij de Online Meditatie Weken!

Ben je geïnteresseerd in meditatie en wil je meer leren over alle aspecten van mindfulness meditatie en boeddhisme?

Yogaseads biedt elke 3 maanden een Online Meditatie Week aan die je live online kunt meedoen of in je eigen tijd. Op deze pagina vind je alle tot nu toe gegeven online meditatie weken met de verschillende thema’s. Deze kun je aanschaffen en in je eigen tijd doen!

Meditatie leert ons alle gewoontepatronen van de mind kennen. Hoe we alsmaar op zoek zijn naar prettige ervaringen en alle onprettige ervaringen zo snel mogelijk willen veranderen. Dit houdt ons gevangen en staat in de weg om ons vrij te voelen. ‘Het stof in onze ogen waardoor we niet helder kunnen zien’, zoals de Boeddha het noemt. Meditatie leert ons het stof te verwijderen en helder te kijken zodat we vrij en ontspannen kunnen leven!

Elke online meditatie week behandelt een thema vanuit het boeddhisme. Elke dag begint met een lezing over het thema (10 min) en daarna oefen je met een meditatie (20 min). Elke dag dus een half uur.

Ook al doe je het in je eigen tijd en is het een recording, ik heb deze week gemaakt voor jou! En ik hoop dat het je helpt op je meditatie pad. Het is je eigen experiment, maar het is van wezenlijk belang om te sparren met een teacher om je helpen in de ontwikkeling van je meditatie beoefening. Je kunt me dus altijd mailen of een berichtje sturen met vragen!

Veel inzicht en inspiratie gewenst!

Barbara van Dortmond

Co-owner Yogaseads


thema’s van de Online Meditatie Weken

#10 Verwarring

#9 Weerstand

#8 Wakker worden

#7 Het IK

#6 Ruimte

#5 Tijd

#4 Geluk & Hindernissen

#3 Slogans Mindtraining

#2 Bewustzijn (helaas tijdelijk niet beschikbaar)

#1 De 5 richtingsaanwijzers


#10 meditatie week: Verwarring

We zijn allemaal wel eens een beetje verward, de weg kwijt, verdwaald, zitten gewoon eventjes niet 'zo lekker in ons vel' of maken een lastige periode door die veel vragen oproept. Dit kan natuurlijk komen door van alles,  zoals onrust die je ervaart in werk, relaties, financiële zorgen of lichamelijke klachten die veel invloed hebben op hoe je je voelt. Het denken neemt dan vaak de overhand. Verwarring is iets wat gebeurd in onszelf maar verwarring zien we ook genoeg om ons heen, bij anderen en in onze maatschappij. Maar ook als 'alles lekker loopt' in je leven is verwarring eigenlijk altijd ook aanwezig in ons.

Wat is verwarring precies? Hoe uit zich dat? Wat zijn de oorzaken van verwarring? Hoe kunnen we verwarring herkennen? Hoe kunnen we omgaan met verwarring? Wat is het tegenovergestelde van verwarring?

Hoe dat zit, leer en onderzoek je allemaal in deze week van de Online Meditatie Week.

#9 meditatie week: weerstand

Uiteindelijk gaat het bij meditatie erom dat we ons bevrijden van dat wat in de wegstaat voor het ervaren van vrijheid. Welke plek neemt dan onze weerstand in? Dat gaan we in deze week onderzoeken. Net zo goed als welke vormen er van weerstand zijn. Weerstand, afkeer, ongemak, disbalans, on-prettigheid maar hier vallen ook gevoelens van boosheid, woede, haat etc onder. Het zijn menselijke reacties van onze mind op datgene wat er gebeurt in ons en ook om ons heen. In het boeddhisme is weerstand/afkeer/aversion één van de 3 vergiften (kileshas) die in de weg staan van ons vrij voelen. We besteden tevens aandacht aan hoe we ons kunnen vrijmaken van de grip die weerstand op ons heeft. Er is aandacht voor Metta, liefde volle aandacht en bijbehorende meditatie die wordt gezien als het tegengif.


#8 meditatie week: wakker worden!

Wakker zijn, ontwaken, awakening, verlichting, nirwana...wanneer je je iets meer verdiept in meditatie komt je geheid deze termen tegen. Deze online meditatie week gaat over de 7 ontwakingsfactoren., 7 Aspecten die je helpen om echt wakker te worden! Een actieplan dus. Als je mindfulness meditatie alleen gebruikt als techniek dan mis je toch een beetje de boot. Het gaat niet alleen om 'hoe' je moet mediteren maar ook over het 'waarom'. Wat is het nut en noodzaak erachter? Wat is de boeddhistische filosofie waarbij de mindfulness meditatie het middel is? Hoe kun je dat toepassen in jouw leven? 'Wakker worden, ontwaken' is een werkwoord dat verwijst naar het oefenen om de lichtheid te zien. Hoe je dat kunt oefenen leer je in deze week en tegelijkertijd is er aandacht voor de 7 aspecten die dan opeenvolgend tot 'wakker worden' leiden. De 7 ontwakingsfactoren zijn: Aandacht, Onderzoek, Energie, Vreugde, Sereniteit, Concentratie, Gelijkmoedigheid.


#7 meditatie week: het IK

Het inzicht dat het ‘Ik’ nergens te vinden is, kan je bewustzijn openen voor een onvoorstelbare vrijheid en doorschijnendheid. Wanneer je leert hoe het werkt bij jou van binnen en hoe jezelf keer op keer weer klemzet, dan kun je ook jezelf steeds weer los maken en meer vrijheid en voldoening ervaren.

Vragen die je gaat onderzoeken in deze week: Wat heeft het ‘ik’ te maken met meditatie? Waar bestaat het ‘ik’ uit? Hoe zet het ‘ik’ zich neer? Welke gewoontepatronen heeft het ‘ik’ ontwikkeld? Welke 3 basisbewegingen van reageren van het ‘ik’ zijn er?Wat is ego sterkte en wat is ego-loosheid? En waarom hebben we beide nodig?Waarom houdt het ‘ik’ zich aan alles vast? Welke 8 vormen van 'lijden’ zijn er en wat heeft dit met het ‘ik’ te maken?


#6 meditatie week: RUIMTE

We onderzoeken wat ruimte is, hoe je dit kunt ervaren en wat in de weg staat om de altijd aanwezige ruimte te voelen. Meditatie gaat over waarnemen en onderzoeken en om dat te kunnen doen, heb je wat ruimte nodig. Zonder ruimte is waarnemen onmogelijk. Je krijgt meer begrip over de kwaliteiten en eigenschappen van ruimte. Je leert over tussen-ruimtes en verschillende dimensies in ruimte. Tijdens de meditaties oefen je met de 7 richtingen waarin ruimte aanwezig is. Door dit onderzoek ga je geleidelijk steeds meer ruimte aanraken om je heen, in je lichaam, in het kijken en horen en in je gevoelens en gedachten. Je leert om de openheid en helderheid van de ruimte deel te laten worden van jezelf.


#5 meditatie week: tijd

Ben jij iemand van de tijd? Wil je niet graag je tijd verspillen? Maak je in gedachten ook vaak een tijdsprongetje? Wat doe je eigenlijk in je vrije tijd en in de tussentijd? Verleden tijd, droomtijd, kloktijd, ervaringstijd, slaaptijd, waaktijd. Wat is tijd eigenlijk en hoe beïnvloedt ons dat? Tijd zet ons vaak klem en houdt ons af van aanwezig zijn en om vrijheid te ervaren in de tijd dat je hier bent. Tijd is glibberig, ongrijpbaar en glijdt door onze handen heen en is voorbij voordat je het beseft. Terwijl we kunnen leren om vrijheid te ervaren in de tijdloosheid van dit moment.


#4 meditatie week: Geluk & hindernissen

Wat maakt je echt gelukkig en wat is de relatie met meditatie? Wat staat in de weg om dit geluk te ervaren en hoe kun je hier mee te oefenen? Welke krachten bezit je en hoe kun je deze wakker maken met meditatie? Daar gaat deze online meditatie week over. Je leert wat mindfulness is en welke vormen van mindfulness meditatie er zijn. En natuurlijk, hoe passen we dit alles toe in ons dagelijkse leven. Welke voorwaarden kun je scheppen om te blijven oefenen en in contact te komen met jouw geluk.


#3 meditatie week slogans mindtraining

In de 11 eeuw heeft een groot meditatie leraar genaamd Atisha zich al verdiept in de mind en hier een masterpiece over geschreven. Dit werkt heet 7 points to Mindtraining,Lolong genaamd. Het is een soort roadmap om de mind te leren kennen en hoe je de mind kunt gebruiken om vanuit openheid, compassie en verbondenheid te handelen. Aan de hand van 6 slogans (het werk beslaat in totaal 59 slogans!) exploreren we dit werk en hoe het zich verhoudt tot onze mind in de huidige tijd.


#2 meditatie week: bewustzijn

Eigenlijk richten maar heel weinig de nieuwsgierigheid op ons eigen bewustzijn. De manier waarop we kijken, luisteren, denken, voelen en leven. Toch bepalen deze onderliggende patronen hoe je de werkelijkheid om je heen ervaart, en of je je vrij en gelukkig voelt en creatief je leven kunt leiden. In deze week aandacht voor ons bewustzijn. Wat is dat nou precies? Welke fases zijn er allemaal in het bewustzijn. Waar worden we eigenlijk bewust van? Als we dat weten dan kunnen dat te herkennen, erkennen en vanuit daar gezonde en weloverwogen keuzes maken. De fases in het bewustzijn, zijn achtereenvolgens : Jezelf zien als een afgescheiden geheel, bewust zijn dat je getuige bent, dat je de waarneming doet, je bent gewoon, je bewustzijn in je eigen bewustzijn en puur bewustzijn. Elke dag behandelen we een fase meer uitgebreid en hoe zich dit verhoudt tot meditatie en hoe je dit kunt toepassen in je dagelijkse leven.


#1 meditatie week : de vijf richtingsaanwijzers

Meditatie is een oefening waarbij we weer in contact komen met onszelf. Het leert ons een gevoel van ZIJN te ervaren waarin ontspanning, rust, verbondenheid en kracht bij elkaar komt. Dit wordt ook wel jouw natuurlijke aard genoemd. Dat is er al en je hoeft dus niets te veranderen aan jezelf. Toch vergeten we dit gevoel van ZIJN vaak of we zijn dat gevoel een beetje kwijt. Door onze angsten, teleurstellingen, verwachtingen, behoeften, heftige gebeurtenissen….kortom het dagelijkse leven…kunnen we verstrikt raken. En vervolgens gaan we weer van alles doen om dat gevoel van vrijheid en ontspanning terug te vinden. Wanneer we ons verkrampt of onprettig voelen komen er als vanzelf 5 richtingsaanwijzers, boodschappers zou je het kunnen noemen, in ons naar boven. Dit zijn gewoon natuurlijke processen in je lichaam en mind in de vorm van emoties, gedachten, intuïtie of mentale beelden. Elke dag in deze week besteden we aandacht aan de 5 kwaliteiten van onze natuurlijke aard, welke denkbeelden in de weg staan en hoe we de juiste weg weer terug kunnen vinden naar ontspanning en rust ervaren in onszelf.


Workshop Mindfulness & ons brein

Het is inmiddels bekend dat meditatie/mindfulness daadwerkelijk ons brein kan veranderen. Door mindtraining worden netwerken in ons brein ontmanteld, worden nieuwe neuronale netwerken gecreëerd en worden netwerken met elkaar verbonden die eerst niet goed samenwerkten. Kortom meditatie loont!

Wil je weten hoe dit precies werkt in jouw brein? Wil je dit uitproberen met meditaties? Dan is deze online workshop voor jou!

Door meer begrip te krijgen en anders te leren reageren neemt onze veerkracht en stabiliteit toe.

Meditatie, mindfulness of mindtraining....hoe je het ook noemt, het is een fascinerende aandachtstraining die ons leert hoe we innerlijk geluk en vrijheid kunnen ervaren. Dit kunnen we bij elke meditatie ervaren!

In deze workshop leer je over de werking van ons brein bij meditatie en je brengt het meteen in de praktijk door de bijbehorende meditaties die we doen.

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

- Mindfulness & de lagen van het brein

- Kenmerken van mindfulness

- Mindfulness cyclus & stress cyclus

- Mindfulness in actie

- Hindernissen bij mindfulness & ons brein